Kringlopen sluiten

Waarom?

De groeiende wereldbevolking voeden binnen de grenzen van de aarde, dat is de uitdaging waar de wereld voor staat. Om dit mogelijk te maken is het belangrijk om grondstoffen maximaal te gebruiken en verspilling te voorkomen. De belangstelling voor het sluiten van kringlopen groeit snel. Ook in België.


Kringloop in het kort


Akkerbouwers telen gewassen zoals suikerbieten, granen en aardappelen. Producenten van levensmiddelen verwerken de gewassen tot bijvoorbeeld bier, frites, chips en biobrandstoffen voor de consument/eindgebruiker. Een ander deel van de plant vormt voedzaam veevoer. Deze producten worden ook wel bijproducten of co-producten genoemd. Deze co-producten gebruiken veehouders om hun koeien en varkens te voeren zodat zij melk en vlees voor de mens kunnen produceren. De mest van de koeien en varkens gebruiken akkerbouwers weer om hun akkers te bemesten zodat gewassen kunnen groeien op een vruchtbare bodem. Hiermee is de kringloop gesloten en worden gewassen maximaal benut.


Gezamenlijke verantwoordelijkheid


Het sluiten van kringlopen is complex. Alle schakels in de kringloop hebben een verantwoordelijkheid. Alle schakels zorgen samen dat grondstoffen maximaal worden benut en voldoende gewassen beschikbaar blijven, en komen, voor het voeden van de groeiende wereldbevolking.

Duynie Feed

Duynie Feed is een belangrijke schakel bij het sluiten van kringlopen. Wij brengen het aanbod en vraag van co-producten samen.

  • Als service georiënteerd bedrijf zorgen wij voor een soepele verwerking van de co-producten (denk aan opslag, transport en kwaliteitsborging). Producenten kunnen zich dus volledig richten op de productie van levensmiddelen en biobrandstoffen.
  • Vervolgens zorgen wij dat co-producten kunnen worden ingezet als voedzaam en duurzaam veevoer. Via Duynie Group, het moederbedrijf van Duynie Feed, worden co-producten ook toegepast als ingrediënt voor huisdiervoering, technische applicaties en biomassa.

Van voeding voor mens naar co-product

Producenten van levensmiddelen en biobrandstoffen verwerken gewassen tot levensmiddelen en biobrandstoffen. Een deelresultaat van dit proces zijn de co-producten. Er is dus een link tussen wat een consument eet en de co-producten die gevoerd worden aan koeien en varkens. Een voorbeeld. Van aardappelen worden frites en chips gemaakt. Bij dit proces komen onder meer aardappelstoomschillen vrij. Dit co-product is voedzaam voer voor een varken.

Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.