Droge stof bepaling

Procedure droge stof bepaling

Duynie Feed werkt nauw samen met haar leveranciers. Hierdoor is het bij enkele producten mogelijk om het droge stof percentage te bepalen op de locatie waar het product wordt verwerkt.

Wanneer het droge stof percentage wordt bepaald door middel van analyses in het centrale laboratorium wordt onderscheid gemaakt tussen producten met meer dan 4% suiker en met minder dan 4% suiker.

  • Minder dan 4% suiker op droge stof basis: een monster wordt bij 103°C in een droogstoof geplaatst. Na drogen wordt het monster terug gewogen en de droge stof berekend.
  • Meer dan 4% suiker op droge stofbasis: een monster wordt bij 80°C in een vacuümdroogstoof geplaatst. Na drogen wordt het monster terug gewogen en de droge stof berekend. (Indien producten met meer dan 4% suiker bij 103°C in een gewone droogstoof gedroogd worden kan het suiker verbranden, waardoor het resultaat onbetrouwbaar is.)

Op deze wijze voldoet Duynie aan de eisen die gesteld worden aan de bepaling van het percentage droge stof volgens in de EU breed geaccepteerde methoden (NEN – ISO 6496).

Het droge stof percentage kan bij heranalyse lager uitkomen dan eerder door Duynie Feed opgegeven terwijl de voederwaarde hetzelfde is. Tijdens de droge stof bepaling vervluchtigt namelijk een deel van de - voedzame - organische zuren. Deze vervluchtiging vindt alleen plaats tijdens het drogen van het co-product en niet in uw opslag.

Tijdens de opslag van co-producten treedt natuurlijke fermentatie op. Zetmeel en suikers worden omgezet in organische zuren. Deze organische zuren dragen bij aan de voedingswaarde van het co-product. Tijdens de droge stof bepaling zullen deze organische zuren deels vervluchtigen.

Het advies van Duynie Feed is dan ook om het door ons opgegeven droge stof gehalte te gebruiken om het product op de juiste manier in uw rantsoen in te rekenen.

Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.