Bietenperspulp

Steekvast, Rosé / Vleesvee, Melkvee, Geiten / Schapen, Energierijk
Etikettering voedermiddel, bietenperspulp
Productvorm steekvast
pH 4
Houdbaarheid 12 maanden, mits goed ingekuild
Opslag losgestort op een verharde ondergrond/slurf

De basis van perspulp wordt gevormd door suikerbieten. Tijdens de verwerking van suikerbieten tot suiker worden de suikerbieten in dunne reepjes gesneden. Deze reepjes worden via wasmolens naar broeitroggen getransporteerd. De broeitroggen zijn gevuld met warm water, het warme water zorgt ervoor dat de suiker uit de bietenreepjes gehaald wordt. Het snijdsel waar de suiker uitgehaald is wordt geperst en vormt voedzaam veevoer: perspulp.

Eigenschappen

Perspulp is een smakelijk, energierijk product. Het bevat veel makkelijk afbreekbare koolhydraten (pectinen) die geleidelijk vrijkomen in de pens. Hierdoor wordt de vorming van propionzuur in de pens gestimuleerd, dit stimuleert de melk- en melkeiwitproductie. Doordat de energie van perspulp geleidelijk vrijkomt, wordt pensverzuring voorkomen. De energie van perspulp komt in de pens gelijktijdig vrij met het eiwit uit gras en grassilage. Hierdoor past perspulp uitstekend in rantsoenen met een hoog aandeel gras en zorgt perspulp in deze rantsoenen voor een betere benutting van het eiwit. Ook in snijmaïsrijke rantsoenen is perspulp een waardevolle aanvulling vanwege zijn geleidelijke energie.

Door een laag gehalte aan stikstof en fosfor per kVEM is perspulp een ideaal product voor bedrijven die aan mineralenbalans huishouding meedoen. Bij vleesvee zorgt perspulp voor een hogere groei per dag, een betere bevleesdheid en minder vervetting.

Adviezen opslag, gebruik en houdbaarheid

In een korte tijd wordt een grote hoeveelheid voer ingekuild (maximaal 500 ton per dag), dat tijdens de opslagperiode zichzelf conserveert. De kuil dient te worden aangelegd op een schone en droge ondergrond om te voorkomen dat de perspulp in aanraking komt met bederfveroorzakende bacteriën. Bij voorkeur in een sleufsilo met betonvloer en een goede afwatering. Om de natuurlijke conservering goed te laten verlopen is nauwkeurig inkuilen vereist. De toplaag van de kuil dient vlak te worden gemaakt waarna aangereden moet worden met een shovel of tractor. Werk de toplaag van de kuil homogeen en glad af en behandel de toplaag met landbouwzout ter voorkoming van schimmelvorming. Dek de kuil af met een aardappelproduct of plastic zeil van voldoende sterkte. In korte tijd ontstaat dan een anaëroob milieu waarin schimmelgroei en schimmelontwikkeling niet meer mogelijk is. Bovendien voorkomt het ongewenste luchtintreding en het aanwaaien van schimmels. Dek het plastic zeil af met een laag grond/zand van minimaal 20 cm. Hierdoor voorkomt u ongewenste schimmel- en/of bacteriegroei door luchtintreding en plaatselijk verhitting door de zon (condensvorming). Bovendien voorkomt het schade aan het afdekmateriaal door vogelpik. Indien perspulp bovenop snijmaïs ingekuild wordt zorg dan voor een laag perspulp van minimaal 50 cm en dek de perspulp af met een flinke laag  aardappelproduct. Dit is noodzakelijk om de pulp aan te drukken en zo schimmelvorming in de perspulplaag te voorkomen. De perspulp kan dan door het aardappelproduct zijn warmte kwijt.

Zorg altijd voor een voersnelheid van minimaal één meter per week. Een optimale pH waarde van de perspulp wordt bereikt binnen 1 a 2 weken bij volledige afsluiting van de kuil. De verzuring moet zich vervolgens stabiliseren. Voor een volledige stabilisatie van de perspulp is het aan te bevelen 6 weken te wachten met het openen van de perspulpkuil. De houdbaarheid van het product is 12 maanden, onder de voorwaarde, dat het goed, hygiënisch en luchtdicht ingekuild is.

Leveringscondities

  • losgestort of in slurf
  • verkoop op basis van prijs per procent droge stof

Productspecificaties

Droge stof
260 g
Ruw eiwit
88 g
Ruw vet
13 g
Ruwe celstof
199 g
Ruw as
64 g
Suiker
47 g
Melkzuur
37 g
Calcium (Ca)
11,9 g
Fosfor (P)
0,9 g
Magnesium (Mg)
1,9 g
Natrium (Na)
0,3 g
Kalium (K)
3,6 g
Chloride (Cl)
0,1 g
D.v. Methionine H
2,2 g
D.v. Lysine H
7,3 g
VEM
1085
VEVI
1182
DVE 2007
96 g
OEB 2007
-63 g
OEB2 2007
-15 g
FOSp
604 g
FOSp2/FOSp
0,28 g
Structuurwaarde
1,1

Laatste wijziging 05-05-2021

Bovenstaande gegevens zijn gemiddelde waarden. Wijzigingen in productsamenstelling voorbehouden.

Bestellen  Download PDF

Vind uw lokale productmanager

Wilt u contact opnemen met uw regionale Product Manager? Bekijk dan onze landkaart onderaan de contactpagina en selecteer uw provincie.

Ga naar de contactpagina

Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.