Aardappelstoommoes

Vloeibaar, Rosé / Vleesvee, Melkvee, Geiten / Schapen, Energierijk
Etikettering voedermiddel, aardappelstoommoes
Productvorm vloeibaar
pH <4
Houdbaarheid 6 maanden
Opslag in zuurbestendige tank of silo

Tijdens de verwerking van aardappelen tot frites, puree, zetmeel en andere aardappelproducten, ontstaan waardevolle nevenstromen. Eén daarvan is aardappelstoommoes. De aardappelen worden bij binnenkomst gewassen en vervolgens met stoom behandeld. Door het stomen laat de schil los. De schil en een deel van de zetmeellaag direct onder de schil, worden vervolgens door middel van borstels verwijderd of door middel van een schiltrommel. Aan het einde van het proces worden de schillen gehomogeniseerd tot vloeibare aardappelstoommoes. Dit vloeibare product wordt door Duynie vermarkt in de Nederlandse en Belgische rundveehouderij.

Eigenschappen

Aardappelstoommoes levert energie op pensniveau. Hiermee is de energievoorziening op pens- en darmniveau goed en wordt de vorming van microbieel eiwit gestimuleerd. Het bevordert de vorming van propionzuur waardoor het melkeiwitgehalte en de melkgift wordt bevorderd. Aardappelstoommoes past dan ook uitstekend in rundveerantsoenen die pensenergie nodig hebben. Voorbeelden hiervan zijn rantsoenen waar voldoende eiwit aanwezig is, zoals rantsoenen met een hoog aandeel weidegras, graskuil of bierbostel. Het eiwit wordt dan beter benut door de extra energie in de aardappelstoommoes. In het najaar, als het gras wat minder smakelijk wordt en de voedingswaarde lager is, kunnen vochtrijke bijproducten zorgen voor een welkome aanvulling op de pensenergie. Vochtrijke voeders als aardappelbijproducten bevatten weinig stikstof en verbeteren de stikstofefficiëntie van het rantsoen. De hoeveelheid onbestendig eiwit in het rantsoen daalt, waardoor verliezen binnen de perken blijven.

Adviezen opslag, gebruik en houdbaarheid

Aardappelstoommoes ondergaat een natuurlijke fermentatie waardoor de pH daalt. De hierbij gevormde organische zuren zijn positief voor de stabiliteit van het opgeslagen product waardoor het 6 maanden houdbaar is. Aardappelstoommoes wordt in de eenheid van 28 tot 35 ton geleverd. Het product dient te worden opgeslagen in een vloeistofdichte, zuurbestendige ruimte, zoals een opslagsilo of een (gecoate) betonnen opslagbunker. Een roerwerk is niet nodig. Het met regelmaat reinigen van opslagen, voermengwagen en dergelijke is essentieel voor het hygiënisch verstrekken van bijproducten aan rundvee.

De wijze van inkuilen en afdekken van de maïs en- of graskuilen is van grote invloed op de kwaliteit en het behoud van de voedingswaarde. Om de voederwaarde van de maïskuil te behouden en zelfs te verhogen wordt de kuil afgedekt met een vloeibaar aardappelproduct. Ditzelfde geldt voor het afdekken van de graskuilen. Aardappelstoommoes worden in vloeibare vorm over de maïs en- of graskuil gespoten, circa 30 cm dik. Het energierijke afdekmiddel vormt een luchtdichte filmlaag over de maïs en- of graskuil, waarmee de voederwaarde wordt behouden en broei wordt voorkomen. Het afdekken van de maïs en- of graskuil wordt verzorgd door de chauffeur van Duynie. Een tankoplegger, voorzien van spuitstuk, brengt het product op de kuil. Het afdekken van de kuil met plastic en zand en/of banden is niet meer nodig. Deze arbeidsbesparing staat tijdens het inkuilen en uithalen van de maïs en- of het kuilgras als positief te boek.

Leveringscondities

  • tanktransport
  • verkoop op basis van prijs per procent droge stof
     

Productspecificaties

Droge stof
120 g
Ruw eiwit
168 g
Ruw vet
17 g
Ruwe celstof
81 g
Ruw as
93 g
Zetmeel (tot)
310 g
Bestendig Zetmeel
23 g
Suiker
55 g
Melkzuur
94 g
Calcium (Ca)
2,3 g
Fosfor (P)
2,4 g
Magnesium (Mg)
1,4 g
Natrium (Na)
1,9 g
Kalium (K)
37,7 g
Chloride (Cl)
9,5 g
D.v. Methionine H
2,6 g
D.v. Lysine H
8,3 g
VEM
1075
VEVI
1173
DVE 2007
116 g
OEB 2007
-16 g
OEB2 2007
-30 g
FOSp
763 g
FOSp2/FOSp
0,74 g
Structuurwaarde
0,5

Laatste wijziging 12-05-2021

Bovenstaande gegevens zijn gemiddelde waarden. Wijzigingen in productsamenstelling voorbehouden.

Bestellen  Download PDF

Vind uw lokale productmanager

Wilt u contact opnemen met uw regionale Product Manager? Bekijk dan onze landkaart onderaan de contactpagina en selecteer uw provincie.

Ga naar de contactpagina

Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.