Aardappelstoommoes: varkens

Vloeibaar, Varkens, Energierijk
Etikettering voedermiddel, aardappelstoommoes
Productvorm vloeibaar
pH <4
Houdbaarheid 6 maanden
Opslag in zuurbestendige tank of silo

Tijdens de verwerking van aardappelen tot frites, puree, zetmeel en andere aardappelproducten, ontstaan waardevolle nevenstromen. Eén daarvan is aardappelstoommoes. De aardappelen worden bij binnenkomst gewassen en vervolgens met stoom behandeld. Door het stomen laat de schil los. De schil en een deel van de zetmeellaag direct onder de schil, worden vervolgens door middel van borstels verwijderd. De stoombehandeling zorgt ervoor dat het zetmeel wordt ontsloten. Aan het einde van het proces worden de schillen zeer fijn vermalen (vermoest) en gehomogeniseerd tot vloeibare aardappelstoommoes. Het zetmeelgehalte is afhankelijk van de kwaliteit van de aardappelen en het productieproces.

Eigenschappen

Onderzoek met varkens laat zien dat het zetmeel in aardappelstoommoes goed verteerbaar is. Ook zijn er proeven uitgevoerd naar het fermentatieproces van aardappelstoommoes. Hieruit blijkt dat het product van nature snel fermenteert. Melkzuur is een fermentatieproduct dat de pH van het product snel laat dalen. Een lage pH in de maag van het varken bevordert de verteerbaarheid en de anti microbiële werking. Een zuurder voer, aan het begin van de dunne darm, stimuleert de uitscheiding van verteringsenzymen door de alvleesklier. Dit heeft een positief effect op de vertering van de gehele brij, waaronder het aanvullend voer. Aardappelstoommoes is voor veel brijvoerrantsoenen een basiscomponent. Het is een belangrijke zetmeelbron die bovendien een belangrijke bijdrage levert aan de homogeniteit van het brij- en voormengsel. Kortom, het voorkomt uitzakken van de brij.

Adviezen opslag, gebruik en houdbaarheid

Aardappelstoommoes ondergaat een natuurlijke fermentatie waardoor de pH daalt. De hierbij gevormde organische zuren zijn positief voor de stabiliteit van het opgeslagen product waardoor het minimaal 6 maanden houdbaar is. Aardappelstoommoes wordt in de eenheid van 28 tot 35 ton geleverd. Het product dient te worden opgeslagen in een vloeistofdichte, zuurbestendige ruimte, zoals een opslagsilo of een (gecoate) betonnen opslagbunker. Een roerwerk is niet nodig. Het met regelmaat reinigen van opslagen, voormengers en dergelijke is essentieel voor het hygiënische verstrekken van brijvoer aan varkens en om gisting in opslagen, voormengers en leidingen te voorkomen. Door de zetmeelontsluiting tijdens het schillen van de aardappelen wordt de viscositeit van het product hoger, dit beïnvloedt de verpompbaarheid. Zo nodig kan de viscositeit van Aardappelstoommoes worden verlaagd door toevoeging van enzymen waardoor de verpompbaarheid verbetert.

Leveringscondities

  • tanktransport
  • verkoop op basis van prijs per procent droge stof
     

Productspecificaties

Droge stof
120 g
Ruw eiwit
168 g
Ruw vet
17 g
Ruwe celstof
81 g
Ruw as
93 g
Zetmeel (tot)
310 g
Suiker
55 g
NSP
260 g
Melkzuur
94 g
Azijnzuur
24 g
Alcohol
8 g
Calcium (Ca)
2,3 g
Fosfor (P)
2,4 g
P verteerbaar
0,7 g
Natrium (Na)
1,9 g
Kalium (K)
37,7 g
Chloride (Cl)
9,5 g
(AID) d.v. Lysine
5,79 g
(AID) d.v. Methionine
1,45 g
(AID) d.v. Meth. + Cystine
2,30 g
(AID) d.v. Threonine
3,64 g
(AID) d.v. Tryptofaan
0,79 g
(AID) d.v. Isoleucine
3,32 g
(AID) d.v. Histidine
2,14 g
(AID) d.v. Leucine
5,84 g
(AID) d.v. Valine
4,48 g
NEv
2499 kCal
Energiewaarde
1,19
E dracht
1,25

Laatste wijziging 12-05-2021

Bovenstaande gegevens zijn gemiddelde waarden. Wijzigingen in productsamenstelling voorbehouden.

Bestellen  Download PDF

Vind uw lokale productmanager

Wilt u contact opnemen met uw regionale Product Manager? Bekijk dan onze landkaart onderaan de contactpagina en selecteer uw provincie.

Ga naar de contactpagina

Harry Snitselaar

Aardappelstoomschillen zijn voor veel brijvoerrantsoenen een basiscomponent. Het is een belangrijke zetmeelbron die bovendien een belangrijke bijdrage levert aan de homogeniteit van de brij en het voormengsel.

Voeradvies

Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.