Brouwerijdraf

Steekvast, Rosé / Vleesvee, Melkvee, Geiten / Schapen, Eiwitrijk
Etikettering voedermiddel, brouwerijdraf
Productvorm steekvast
pH <4.5
Houdbaarheid 6 maanden, mits goed ingekuild
Opslag losgestort in sleufsilo of kuilplaat of in slurf

Bij de bereiding van bier worden meerdere producten geproduceerd die geschikt zijn voor gebruik als diervoeder, één ervan is brouwerijdraf. Door middel van het kiemen van de brouwgerst ontstaat er mout, waarbij een belangrijk deel van het zetmeel omgezet wordt in moutsuikers. Het moutmengsel wordt in klaringskuipen overgepompt, waarin tijdens roeren en toevoeging van warm water, de oplosbare componenten worden uitgewassen. Het suikerrijke water, wort genaamd, wordt verder gebruikt voor de productie van bier. De eiwitrijke gerstrestanten blijven achter in de klaringskuip en worden vermarkt als brouwerijdraf.

Op bovenstaande foto wordt brouwerijdraf als afdekproduct gebruikt voor een maïskuil.

Eigenschappen

Brouwerijdraf is een product dat veel in de rundveehouderij wordt gebruikt. Het bevat een hoge eiwitbestendigheid die op darmniveau verteerd wordt, dit heeft een positief effect op het melkeiwitgehalte. Bedrijven met een groot aandeel eiwitarm ruwvoer (snijmaïs) in het basisrantsoen kampen met een eiwittekort op pensniveau (OEB<0). Aanvulling van dit eiwittekort vindt doorgaans plaats met behulp van aangekocht eiwitrijk krachtvoer of eiwitrijke natte bijproducten. Om de stikstofverliezen door het melkvee beperkt te houden, moet de pens optimaal functioneren. De pens voorziet immers, via het daar gevormde microbiële eiwit, voor een belangrijk deel in de aminozurenbehoefte van de koe en levert een groot deel van de benodigde energie in de vorm van vluchtige vetzuren. Brouwerijdraf heeft een stabiliserende werking op de pensfermentatie. In tijden dat eigen ruwvoer krap is kan brouwerijdraf worden ingezet als ruwvoervervanger. Ook voor structuurarme of suikerrijke graskuilen is brouwerijdraf een mooie aanvulling. Het heeft een bufferend effect in de pens van de koe, het werkt preventief tegen pensverzuring. Brouwerijdraf heeft een positieve invloed op de vertering. Bij dieren met bierbostel in het rantsoen is de mestconsistentie dan ook vaak goed. Het kaliumgehalte in brouwerijdraf is laag zodat de mineraalhuishouding verbetert, waaronder de benutting van magnesium en andere elementen. Verder stuurt brouwerijdraf naar een betere benutting van de stikstof in het rantsoen.

Een goed functionerende pens heeft baat bij voldoende mechanische en chemische prikkeling. Mechanische prikkeling komt door stengelig voer dat de pens vult en de penswand prikkelt. Dit zorgt voor een 'matras' in de pens. De prikkeling stimuleert de pensbewegingen, waardoor de pensinhoud beter wordt gemengd. Structuurrijk voer, zoals brouwerijdraf, blijft langer in de pens waardoor de koe er meer energie en eiwit kan uithalen. Structuurrijk voer gaat ook moeilijker door de netmaag, waardoor de koe gestimuleerd wordt om meer en intensiever te gaan herkauwen. Dit verhoogt de efficiëntie van de vertering. En niet alleen de vertering van het structuurrijke voer verbetert, maar ook de vertering van andere onderdelen van het voer, dankzij gebruik van brouwerijdraf in het rantsoen.

Adviezen opslag, gebruik en houdbaarheid

Brouwerijdraf wordt in eenheden van 27 ton geleverd. Het wordt los gestort waarna het ingekuild dient te worden. De toplaag van de kuil dient vlak te worden gemaakt en luchtdicht te worden afgedekt. Dit kan met plastic en wat verzwaring om de kuil te belasten. De houdbaarheid van het product is enkele maanden, onder de voorwaarde, dat het goed, hygiënisch en luchtdicht ingekuild is. Bij goed inkuilen zal het product van nature verzuren (pH <4,5) en daarmee goed geconserveerd zijn. De vorming van mogelijke schadelijke microbiologische contaminaties wordt bij deze zuurgraad voorkomen. Voor een betere conservering kan zout worden toegevoegd.

Leveringscondities

  • losgestort of in slurf
  • verkoop op basis van prijs per procent droge stof

Productspecificaties

Droge stof
220 g
Ruw eiwit
238 g
Ruw vet
109 g
Ruwe celstof
159 g
Ruw as
45 g
Zetmeel (tot)
28 g
Bestendig Zetmeel
3 g
Suiker
6 g
Melkzuur
30 g
Calcium (Ca)
4,7 g
Fosfor (P)
7,2 g
Magnesium (Mg)
2,1 g
Natrium (Na)
0,1 g
Kalium (K)
0,6 g
Chloride (Cl)
0,2 g
D.v. Methionine H
2,9 g
D.v. Lysine H
5,6 g
VEM
952
VEVI
962
DVE 2007
131 g
OEB 2007
52 g
OEB2 2007
13 g
FOSp
348 g
FOSp2/FOSp
0,27 g
Structuurwaarde
1,0

Laatste wijziging 27-08-2021

Bovenstaande gegevens zijn gemiddelde waarden. Wijzigingen in productsamenstelling voorbehouden.

Bestellen  Download PDF

Vind uw lokale productmanager

Wilt u contact opnemen met uw regionale Product Manager? Bekijk dan onze landkaart onderaan de contactpagina en selecteer uw provincie.

Ga naar de contactpagina

Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.