Droge brouwerijdraf

Steekvast, Rosé / Vleesvee, Melkvee, Geiten / Schapen, Eiwitrijk
Etikettering voedermiddel, bierbostel
Productvorm steekvast
pH <4.5
Houdbaarheid minimaal 6 maanden, mits goed ingekuild
Opslag sleufsilo, kuilplaat, slurf

Bij de bereiding van bier worden meerdere producten geproduceerd die geschikt zijn voor gebruik als diervoeder, één ervan is brouwerijdraf. Door middel van het kiemen van de brouwgerst ontstaat er mout, waarbij een belangrijk deel van het zetmeel omgezet wordt in moutsuikers. Het moutmengsel wordt in klaringskuipen overgepompt, waarin tijdens roeren en toevoeging van warm water, de oplosbare componenten worden uitgewassen. Het suikerrijke water, wort genaamd, wordt verder gebruikt voor de productie van bier. De eiwitrijke gerstrestanten blijven achter in de klaringskuip en worden vermarkt als brouwerijdraf.

Eigenschappen

Droge brouwerijdraf is een product dat veel in de rundveehouderij wordt gebruikt. Het bevat een hoge eiwitbestendigheid die op darmniveau verteerd wordt, dit heeft een positief effect op het melkeiwitgehalte. Bedrijven met een groot aandeel eiwitarm ruwvoer (snijmaïs) in het basisrantsoen kampen met een eiwittekort op pensniveau (OEB<0). Aanvulling van dit eiwittekort vindt doorgaans plaats met behulp van aangekocht eiwitrijk krachtvoer of eiwitrijke natte bijproducten. Om de stikstofverliezen door het melkvee beperkt te houden, moet de pens optimaal functioneren. De pens voorziet immers, via het daar gevormde microbiële eiwit, voor een belangrijk deel in de aminozurenbehoefte van de koe en levert een groot deel van de benodigde energie in de vorm van vluchtige vetzuren. Droge brouwerijdraf heeft een stabiliserende werking op de pensfermentatie. In tijden dat eigen ruwvoer krap is kan droge brouwerijdraf worden ingezet als ruwvoervervanger. Ook voor structuurarme of suikerrijke graskuilen is droge brouwerijdraf is een mooie aanvulling. Het heeft een bufferend effect in de pens van de koe, het werkt preventief tegen pensverzuring. Droge brouwerijdraf heeft een positieve invloed op de vertering. Bij dieren met bostel in het rantsoen is de mestconsistentie dan ook vaak goed. Het kaliumgehalte in droge brouwerijdraf is laag zodat de mineraalhuishouding verbetert, waaronder de benutting van magnesium en andere elementen. Verder stuurt droge brouwerijdraf naar een betere benutting van de stikstof in het rantsoen.

Adviezen opslag, gebruik en houdbaarheid

Droge brouwerijdraf wordt in eenheden van 27 ton geleverd. Het wordt los gestort waarna het ingekuild dient te worden. De toplaag van de kuil dient vlak te worden gemaakt en luchtdicht te worden afgedekt. Dit kan met plastic en wat verzwaring om de kuil te belasten. De houdbaarheid van het product is enkele maanden, onder de voorwaarde, dat het goed, hygiënisch en luchtdicht ingekuild is. Bij goed inkuilen zal het product van nature verzuren (pH <4,5) en daarmee goed geconserveerd zijn. De vorming van mogelijke schadelijke microbiologische contaminaties wordt bij deze zuurgraad voorkomen. Voor een betere conservering kan zout worden toegevoegd.

Leveringscondities

  • losgestort of in slurf
  • verkoop op basis van prijs per procent droge stof

Productspecificaties

Droge stof
262 g
Ruw eiwit
263 g
Ruw vet
112 g
Ruwe celstof
175 g
Ruw as
40 g
Zetmeel (tot)
10 g
Suiker
10 g
Bestendig Zetmeel
1 g
Melkzuur
30 g
Calcium (Ca)
3,3 g
Fosfor (P)
5,6 g
Magnesium (Mg)
2,3 g
Natrium (Na)
0,2 g
Kalium (K)
1 g
Chloride (Cl)
0 g
Lysine
10,0 g
Methionine
5,0 g
VEM
974
VEVI
985
FOSp
345 g
Structuurwaarde
1,0
D.v. Methionine H
3,2 g
D.v. Lysine H
6,1 g
DVE 2007
145 g
OEB 2007
64 g
OEB2 2007
16 g
FOSp2/FOSp
0,26 g

Laatste wijziging 10-07-2019

Bovenstaande gegevens zijn gemiddelde waarden. Wijzigingen in productsamenstelling voorbehouden.

Bestellen  Download PDF

Liever direct contact met- of een advies van uw Product Manager? Neem dan contact op via onderstaande gegevens.

Vul uw postcode in en zie direct wie uw persoonlijke Product Manager is.

Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.