Ciprostar: rundvee

Steekvast, Rosé / Vleesvee, Melkvee, Geiten / Schapen, Energierijk
Etikettering voedermiddel, chichoreiperspulp
Productvorm steekvast
pH 3.8
Houdbaarheid minimaal 12 maanden, mits goed ingekuild
Opslag sleufsilo, kuilplaat

Cichoreiperspulp wordt geproduceerd gedurende het extractieproces van inuline-vezels uit de cichoreiwortels. Inuline is het reserve koolhydraat van de cichoreiwortel en wordt in de humane voeding gebruikt. In de diervoeding staat inuline bekend als prebiotica met een positieve werking op de darmgezondheid. Tijdens het productieproces worden de cichoreiwortels gewassen en in dunne reepjes gesneden. Vervolgens worden de reepjes wortel met warm water behandeld om de inuline ketens uit de cichoreisnijdsels te loochen. Het restant wordt geperst om tot een hogere droge stof te komen. De cichoreiperspulp, die Duynie onder de naam ciprostar verkoopt, is een zeer smakelijk product wat zich gemakkelijk laat inkuilen.

Eigenschappen

Cichoreiperspulp is een energierijk product dat uitstekend past in het rantsoen van melkvee, jongvee en vleesvee. Door de goede verteerbaarheid en gunstige VEM en DVE past cichoreiperspulp uitstekend in rantsoenen die gericht zijn op hoge melkproductie met een hoog melkeiwit gehalte. Cichoreiperspulp past bovendien prima en rantsoenen voor een goede jeugdgroei en een goede vleesaanzet per dag bij vleesvee.

Met het gebruik van cichoreiperspulp in plaats van krachtvoer verlaagt u sterk de aanvoer van stikstof, fosfor en kalium op uw bedrijf.

Cichoreiperspulp past bijzonder goed naast grasrijke rantsoenen voor melkvee. De lage OEB van cichoreiperspulp gaat zeer goed samen met de meestal hoge OEB van gras(kuil). Cichoreiperspulp bevat een aanzienlijk deel pectine. Het zijn juist deze pectines die een veilige energiebron zijn in de pens van een koe. De combinatie met veelal sneller eiwit uit gras, geeft een perfecte start voor een goede microbiële eiwit synthese. Microbieel eiwit maakt deel uit van de DVE, die op haar beurt zorgt voor een hoog eiwit percentage in de melk. Bij vleesvee zijn pectines een bron van energie zijn in de pens naast veelal snelle energiebronnen zoals bijvoorbeeld tarwe.

Adviezen opslag, gebruik en houdbaarheid

In een korte tijd wordt een grote hoeveelheid voer ingekuild, dat tijdens de opslagperiode zichzelf conserveert. Dankzij de omzetting van suikers door bacteriën (Bacillus en Lactobacillus) worden melkzuur en azijnzuur gevormd dat de pH doet dalen. Om de natuurlijke conservering goed te laten verlopen is nauwkeurig inkuilen vereist. De toplaag van de kuil dient vlak te worden gemaakt waarna aangereden moet worden met een shovel of tractor. Aansluitend moet de kuil luchtdicht worden afgedekt. Dit kan met plastic en wat verzwaring om de kuil te belasten. In een korte tijd ontstaat een anaeroob milieu waarin schimmelgroei niet meer mogelijk is. De houdbaarheid van het product is minimaal 12 maanden, onder de voorwaarde, dat het goed, hygiënisch en luchtdicht ingekuild is. Bij goed inkuilen zal het product van nature verzuren en daarmee goed geconserveerd zijn. Het afstrooien van de toplaag van de kuil met landbouwzout werkt conserverend en preventief tegen schimmelgroei. Het met regelmaat reinigen van sleufsilo’s, voermengwagen en dergelijke is essentieel voor het hygiënisch verstrekken van voer aan rundvee en om bederf van hoogwaardige producten te voorkomen.

Leveringscondities

  • losgestort
  • verkoop op basis van prijs per procent droge stof
     

Productspecificaties

Droge stof
240 g
Ruw eiwit
90 g
Ruw vet
22 g
Ruwe celstof
270 g
Ruw as
98 g
Zetmeel (tot)
13 g
Suiker
31 g
Bestendig Zetmeel
1 g
Melkzuur
47 g
Calcium (Ca)
14,4 g
Fosfor (P)
1,8 g
Magnesium (Mg)
1,3 g
Natrium (Na)
0,8 g
Kalium (K)
6 g
Chloride (Cl)
0 g
Lysine
6,5 g
Methionine
1,6 g
VEM
992
VEVI
1060
FOSp
568 g
Structuurwaarde
1,1
D.v. Methionine H
2,0 g
D.v. Lysine H
6,6 g
DVE 2007
85 g
OEB 2007
-50 g

Laatste wijziging 10-07-2019

Bovenstaande gegevens zijn gemiddelde waarden. Wijzigingen in productsamenstelling voorbehouden.

Bestellen  Download PDF

Liever direct contact met- of een advies van uw Product Manager? Neem dan contact op via onderstaande gegevens.

Vul uw postcode in en zie direct wie uw persoonlijke Product Manager is.

Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.