Bietenperspulp: rundvee

Steekvast, Rosé / Vleesvee, Melkvee, Energierijk
Etikettering voedermiddel, bietenperspulp
Productvorm steekvast
pH 4
Houdbaarheid minimaal 12 maanden, mits goed ingekuild
Opslag sleufsilo, kuilplaat, slurf

Perspulp wordt geproduceerd tijdens de verwerking van suikerbieten tot suiker. De suikerbieten worden in dunne reepjes gesneden, deze reepjes worden via wasmolens naar broeitroggen getransporteerd. De broeitroggen zijn gevuld met warmwater, het warme water zorgt ervoor dat de suiker uit de bietenreepjes gehaald wordt. Het snijdsel waar de suiker uitgehaald is wordt geperst en afgezet als perspulp.

Eigenschappen

Perspulp is een smakelijk, energierijk product. Het bevat veel makkelijk afbreekbare koolhydraten (pectinen) die geleidelijk vrijkomen in de pens. Hierdoor wordt de vorming van propionzuur in de pens gestimuleerd, dit stimuleert de melk- en melkeiwitproductie. Doordat de energie van perspulp geleidelijk vrijkomt, wordt pensverzuring voorkomen. De energie van perspulp komt in de pens gelijktijdig vrij met het eiwit uit gras en grassilage. Hierdoor past perspulp uitstekend in rantsoenen met een hoog aandeel gras en zorgt perspulp in deze rantsoenen voor een betere benutting van het eiwit. Ook in snijmaïsrijke rantsoenen is perspulp een waardevolle aanvulling vanwege zijn geleidelijke energie.

Door een laag gehalte aan stikstof en fosfor per kVEM is perspulp een ideaal product voor bedrijven die aan mineralenbalans huishouding meedoen. Bij vleesvee zorgt perspulp voor een hogere groei per dag, een betere bevleesdheid en minder vervetting.

Adviezen opslag, gebruik en houdbaarheid

Kuilaanleg

 • de perspulp snel inkuilen (binnen 24 uur);
 • maximaal 500 ton per kuil per dag inkuilen;
 • indien het inkuilen over meerdere dagen verspreid is, telkens aan het einde van de dag de pulp afdekken met plastic om een anaeroob milieu te krijgen;
 • de kuil aanleggen op een schone en droge ondergrond om te voorkomen dat de perspulp in aanraking komt met bederfveroorzakende bacteriën;
 • zorg voor een goed toegankelijke plaats voor de vrachtwagens;
 • kuil bij voorkeur in een sleufsilo met betonvloer en een goede afwatering.
 • hang voordat u begint met inkuilen plastic over de silowand van voldoende breedte zodat u het plastic kunt terug slaan op de kuil tijdens het afdekken, zo voorkomt u water- en luchtintreding vanaf de zijkanten.

Kuilhoogte/-breedte

 • voor voldoende afkoeling en om thermisch structuurverlies, als gevolg van langdurige hoge temperatuur in de kuil, tegen te gaan mag de kuilhoogte maximaal 2,5 meter bedragen. Afhankelijk van de kuilhoogte en de omgevingstemperatuur daalt de temperatuur van de kuil gemiddeld met 1 à 2°C per dag;
 • stem de kuilhoogte en -breedte af op een voersnelheid van minimaal één meter per week. In de zomer is het advies een minimale voersnelheid van 1,5 meter per week te hanteren.

Afdekken en aandrukken

 • aandrukken van de kuil is noodzakelijk voor het uitdrijven van lucht (aanrijden met shovel of tractor met dubbellucht);
 • voorkom bij het aanrijden verontreiniging van de perspulp met grond;
 • de pulp in horizontale lagen van 20-30 cm aanrijden, om alle lucht uit te drijven;
 • werk de toplaag van de kuil homogeen en glad af en behandel de toplaag met landbouwzout te voorkoming van schimmelvorming;
 • dek de kuil af met een aardappelproduct of plastic zeil van voldoende sterkte. In korte tijd ontstaat dan een anaeroob milieu waarin schimmelgroei en schimmelontwikkeling niet meer mogelijk is. Bovendien voorkomt het ongewenste luchtintreding en het aanwaaien van schimmels;
 • dek het plastic zeil af met een laag grond/zand van minimaal 20 cm. Hierdoor voorkomt u ongewenste schimmel- en/of bacteriegroei door luchtintreding en plaatselijk verhitting door de zon (condensvorming). Bovendien voorkomt het schade aan het afdekmateriaal door vogelpik.

Indien perspulp bovenop snijmaïs ingekuild wordt zorg dan voor een laag perspulp van minimaal 50cm en dek de perspulp af met een flinke laag  aardappelproduct. Dit is noodzakelijk om de pulp aan te drukken en zo schimmelvorming in de perspulplaag te voorkomen. De perspulp kan dan door het aardappelproduct zijn warmte kwijt.        

Voeren van perspulp

 • zorg in alle gevallen voor een voersnelheid van minimaal één meter per week;
 • een optimale pH waarde van de perspulp wordt bereikt binnen 1 a 2 weken bij volledige afsluiting van de kuil. De verzuring moet zich vervolgens stabiliseren. Voor een volledige stabilisatie van de perspulp is het aan te bevelen 6 weken te wachten met het openen van de perspulpkuil.

Bovenstaand is een advies, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Leveringscondities

 • losgestort of in slurf
 • verkoop op basis van prijs per procent droge stof

Productspecificaties

Droge stof
260 g
Ruw eiwit
84 g
Ruw vet
12 g
Ruwe celstof
195 g
Ruw as
74 g
Suiker
36 g
Calcium (Ca)
9,5 g
Fosfor (P)
0,9 g
Magnesium (Mg)
2,1 g
Natrium (Na)
0,4 g
Kalium (K)
3,9 g
Chloride (Cl)
0,2 g
D.v. Methionine H
2,2 g
D.v. Lysine H
7,1 g
VEM
1060
VEVI
1154
DVE 2007
93 g
OEB 2007
-64 g
FOSp
600 g
FOSp2/FOSp
0,30 g
Structuurwaarde
1,1

Laatste wijziging 10-07-2019

Bovenstaande gegevens zijn gemiddelde waarden. Wijzigingen in productsamenstelling voorbehouden.

Bestellen  Download PDF

Liever direct contact met- of een advies van uw Product Manager? Neem dan contact op via onderstaande gegevens.

Vul uw postcode in en zie direct wie uw persoonlijke Product Manager is.

Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.