ProtiWanze: rundvee

Vloeibaar, Rosé / Vleesvee, Melkvee, Geiten / Schapen, Eiwitrijk
Etikettering voedermiddel, tarwegistconcentraat
Productvorm vloeibaar
pH ca. 4.0
Houdbaarheid tot 3 maanden
Opslag silo/tank 

De grootste bio-ethanolfabriek van België, genaamd BioWanze, ligt aan de oevers van de Maas in Wanze (B). Deze locatie levert, naast bio-ethanol, jaarlijks meer dan 200.000 ton tarwegistconcentraat dat onder de naam ProtiWanze® vermarkt wordt als hoogwaardig eiwitrijk veevoeder. Aan de basis van het productieproces ligt tarwe. De tarwe worden gereinigd voordat ze in de maalderij terechtkomen. De zemelen (het vliesje rond de tarwegranen) wordt van de tarwe gescheiden. Aansluitend worden de eiwitten gescheiden van het zetmeel en gedroogd. Deze eiwitten (tarwegluten) worden verpakt als ingrediënten met hoge voedingswaarde voor de humane consumptie. Enzymen zetten de zetmeelfractie om in glucose en fijnere suikers. Het versuikerde substraat begint dan te fermenteren, waarbij de fermenteerbare suikers door gisten worden omgezet in alcohol. De alcoholoplossing wordt gedestilleerd en wordt opgeslagen in afwachting van de levering aan klanten. Het eiwitrijke bijproduct, het zogenaamde tarwegistconcentraat ProtiWanze®, wordt door Duynie vermarkt als voedingsmiddel voor de varkens- en rundveehouderij in de Benelux en Duitsland.

Eigenschappen

ProtiWanze® is een zeer smakelijke, eiwitrijke aanvulling in het rundveerantsoen. Het bevat zowel penseiwit als bestendig eiwit. De hoogproductieve melkkoe is veelal niet in staat om voldoende darmverteerbare aminozuren om te zetten in melkeiwit. Oorzaak hiervoor is het tekort aan energie, waardoor aminozuren afgebroken worden voor de energievoorziening. Rantsoenen met ProtiWanze®, die gericht is op verbetering van de melkeiwitproductie, dienen gericht te zijn op een goede en ruime energievoorziening van de melkkoe. Vandaar dat ProtiWanze® goed in maïsrijke rantsoenen past, hierin is de energievoorziening doorgaans goed waardoor de benutting van het eiwit uit ProtiWanze® goed is. Aanvulling van eiwittekorten in energierijke rantsoenen vinden doorgaans plaats met behulp van aangekocht eiwitrijk krachtvoer, raap of soja. ProtiWanze® heeft een gunstige prijsstelling ten opzichte van deze droge grondstoffen en wordt dan ook ervaren als een kostprijsverlagend alternatief voor deze producten. In het najaar, wanneer graskuilen wat minder smakelijk worden en de voedingswaarde lager is, kan ProtiWanze® een welkome aanvulling zijn. Naast de eiwitrijke aanvulling, verbeterd ProtiWanze® ook de smaak van het totale rantsoen. De droge stofopname wordt hierdoor positief beïnvloed.

Adviezen opslag, gebruik en houdbaarheid

ProtiWanze® wordt in eenheden van 35 ton geleverd met een tankoplegger. ProtiWanze® dient te worden opgeslagen in een zuurbestendige silo of (gecoate, betonnen) bunker. Het product zakt niet uit, desondanks wordt geadviseerd het product te roeren of rond te pompen, bij voorkeur vóór aanvang van indoseren. Het met regelmaat reinigen van opslagen, voermengwagen en dergelijke is essentieel voor het hygiënisch verstrekken van veevoer aan rundvee. Het is een feit dat broei de smakelijkheid van het rantsoen negatief beïnvloed met een verminderde voeropname als gevolg. Bovendien gaat door broei voederwaarde verloren. ProtiWanze® heeft een conserverende werking in het rantsoen. De aanwezige melkzuurbacteriën hebben de overhand en onderdrukken de groei van overig ongewenste bacteriën. In combinatie met de lage pH zorgt dit voor een broeiremmend effect aan het voerhek. ProtiWanze® wordt afgeleverd met een pH van ca 4.0 zodat het product tot 3 maanden houdbaar is. Het product is met een geringe hoeveelheid organisch zuur geconserveerd. Het aanwezige melkzuur is een resultante van de natuurlijke fermentatie die plaatsvindt tijdens opslag.

Leveringscondities

  • tanktransport
  • verkoop op basis van prijs per procent droge stof
     

Productspecificaties

Droge stof
263 g
Ruw eiwit
294 g
Ruw vet
59 g
Ruwe celstof
35 g
Ruw as
49 g
Zetmeel (tot)
35 g
Suiker
92 g
Bestendig Zetmeel
2 g
Melkzuur
57 g
Calcium (Ca)
1,8 g
Fosfor (P)
7,1 g
Glycerol
158 g
Magnesium (Mg)
2,1 g
Natrium (Na)
1,5 g
Kalium (K)
16 g
Chloride (Cl)
5 g
Sulfaat (SO4)
3,3 g
VEM
1219
VEVI
1323
FOSp
672 g
Structuurwaarde
0,1
DVE 1991
170 g
DVE 2007
153 g
OEB 1991
73 g
OEB 2007
93 g
OEB2 2007
55 g
FOSp2/FOSp
0,64 g

Laatste wijziging 21-06-2019

Bovenstaande gegevens zijn gemiddelde waarden. Wijzigingen in productsamenstelling voorbehouden.

Bestellen  Download PDF

Liever direct contact met- of een advies van uw Product Manager? Neem dan contact op via onderstaande gegevens.

Vul uw postcode in en zie direct wie uw persoonlijke Product Manager is.

Dafne Hannink

Gaten graven in het voer? Wisselende mestconsistentie?
Dit zijn signalen dat de koeien teveel selecteren in het voer. Zorg dat het rantsoen niet te droog en goed gemengd is.
Vloeibaar tarwegistconcentraat (TGC) in het rantsoen helpt doordat grondstoffen/krachtvoeders beter aan het ruwvoer blijven plakken waardoor selectie aan het voerhek beperkt wordt. Tevens is TGC licht zurig waardoor het broei tegen gaat en het voer fris en smakelijk blijft gedurende warme periodes.

Voeradvies

Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.