Persdraf

Steekvast, Rosé / Vleesvee, Melkvee, Geiten / Schapen, Eiwitrijk
Etikettering voedermiddel, bierbostel
Productvorm steekvast
pH <4.5
Houdbaarheid 6 maanden, mits goed ingekuild
Opslag losgestort in sleufsilo of kuilplaat

Bierbostel is een nevenproduct van bierbrouwerijen. Het bestaat hoofdzakelijk uit de buitenkant van de brouwgerst en eiwitdelen van de brouwgerst, waar de brouwer de koolhydraten uit heeft gehaald.

Eigenschappen

Bierbostel is een product dat veel in de rundveehouderij wordt gebruikt. Het bevat een hoge eiwitbestendigheid die op darmniveau verteerd wordt, dit heeft een positief effect op het melkeiwitgehalte. Bedrijven met een groot aandeel eiwitarm ruwvoer (snijmaïs) in het basisrantsoen kampen met een eiwittekort op pensniveau (OEB kleiner dan 0). Aanvulling van dit eiwittekort vindt doorgaans plaats met behulp van aangekocht eiwitrijk krachtvoer of eiwitrijke natte bijproducten. Om de stikstofverliezen door het melkvee beperkt te houden, moet de pens optimaal functioneren. De pens voorziet immers, via het daar gevormde microbiële eiwit, voor een belangrijk deel in de aminozurenbehoefte van de koe en levert een groot deel van de benodigde energie in de vorm van vluchtige vetzuren. Bierbostel heeft een stabiliserende werking op de pensfermentatie. In tijden dat eigen ruwvoer krap is kan bierbostel worden ingezet als ruwvoervervanger. Ook voor structuurarme of suikerrijke graskuilen is bierbostel is een mooie aanvulling. Het heeft een bufferend effect in de pens van de koe, het werkt preventief tegen pensverzuring. Bierbostel heeft een positieve invloed op de vertering. Bij dieren met bostel in het rantsoen is de mestconsistentie dan ook vaak goed. Het kaliumgehalte in bierbostel is laag zodat de mineraalhuishouding verbetert, waaronder de benutting van magnesium en andere elementen. Verder stuurt bierbostel naar een betere benutting van de stikstof in het rantsoen.

Een goed functionerende pens heeft baat bij voldoende mechanische en chemische prikkeling. Mechanische prikkeling komt door stengelig voer dat de pens vult en de penswand prikkelt. Dit zorgt voor een 'matras' in de pens. De prikkeling stimuleert de pensbewegingen, waardoor de pensinhoud beter wordt gemengd. Structuurrijk voer, zoals bierbostel, blijft langer in de pens waardoor de koe er meer energie en eiwit kan uithalen. Structuurrijk voer gaat ook moeilijker door de netmaag, waardoor de koe gestimuleerd wordt om meer en intensiever te gaan herkauwen. Dit verhoogt de efficiëntie van de vertering. En niet alleen de vertering van het structuurrijke voer verbetert, maar ook de vertering van andere onderdelen van het voer, dankzij gebruik van bierbostel in het rantsoen.

Adviezen opslag, gebruik en houdbaarheid

Bierbostel wordt in eenheden van ca. 32 ton geleverd. Het wordt los gestort waarna het ingekuild dient te worden. De toplaag van de kuil dient vlak te worden gemaakt en luchtdicht te worden afgedekt. Dit kan met plastic en wat verzwaring om de kuil te belasten. De houdbaarheid van het product is enkele maanden, onder de voorwaarde, dat het goed, hygiënisch en luchtdicht ingekuild is. Bij goed inkuilen zal het product van nature verzuren en daarmee goed geconserveerd zijn. Voor een betere conservering kan zout worden toegevoegd.

Leveringscondities

  • losgestort of in slurf
  • verkoop op basis van prijs per procent droge stof
     

Productspecificaties

Droge stof
262 g
Ruw eiwit
263 g
Ruw vet
112 g
Ruwe celstof
175 g
Ruw as
40 g
Zetmeel (tot)
10 g
Suiker
10 g
Bestendig Zetmeel
1 g
Melkzuur
30 g
Calcium (Ca)
3,3 g
Fosfor (P)
5,6 g
Magnesium (Mg)
2,3 g
Natrium (Na)
0,2 g
Kalium (K)
1 g
Chloride (Cl)
0 g
VEM
974
VEVI
985
FOSp
345 g
Structuurwaarde
1,0
D.v. Methionine H
3,2 g
D.v. Lysine H
6,1 g
DVE 2007
145 g
OEB 2007
64 g
OEB2 2007
16 g
FOSp2/FOSp
0,26 g

Laatste wijziging 24-06-2021

Bovenstaande gegevens zijn gemiddelde waarden. Wijzigingen in productsamenstelling voorbehouden.

Bestellen  Download PDF

Vind uw lokale productmanager

Wilt u contact opnemen met uw regionale Product Manager? Bekijk dan onze landkaart onderaan de contactpagina en selecteer uw provincie.

Ga naar de contactpagina

Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.